Papinův hrnec: Aneb tlakové vaření

Tlakový hrnec neboli Papinův hrnec je tlustostěnný hrnec, sloužící k vaření za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický tlak. Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty vaření, a tím i rychlejšího uvaření pokrmu. Tlakový hrnec vynalezl muž jménem Denis Papin roku 1679.

Konstrukce

Důležitou součástí hrnce je otvor uzavřený těžkou, ale pohyblivou zátkou, která funguje jako pojistný ventil. Propouští přebytečnou páru a tak zamezuje nebezpečnému zvýšení tlaku, které by mohlo vést k roztržení hrnce a výbuchu. Prozvýšení bezpečnosti má Papinův hrnec navíc tepelnou pojistku, která se při nebezpečném zvýšení teploty roztaví a uvolní páru z hrnce.

Výhody tlakového vaření

  • Při vyšším tlaku máme vyšší teplotu varu, a proto můžeme potraviny vařit při vyšší teplotě – rychleji se uvaří. Díky tomu si uchovají potraviny více vitamínů a šťávy.
  • Vysoké teploty při tlakovém vaření zničí nežádoucí bakterie.
  • Tlakové vaření samo o sobě je až o 70% rychlejší.
  • Kratší doba vaření také znamená úsporu energie.
  • Kuchyně zůstává čistá a vzduch se od vaření v tlakovém hrnci tolik neohřívá jako při běžném vaření.

Používání tlakového hrnce

Pokud má být vaření naprosto bezpečné, je nutné dodržovat několik zásad. Především respektujte rysku, která určuje maximální hladinu jeho naplnění, najdete ji na vnitřní stěně hrnce. Pokud hrnec rysku nemá, plňte ho pevnými potravinami do půlky, tekutinami do dvou třetin obsahu. Dobře o hrnec pečujte a udržujte ho v čistotě. Věnujte pozornost zejména pojistným ventilům, které se mohou v některých případech ucpat. Proto se například nedoporučuje používat při vaření v tlakovém hrnci drcené koření a bylinky, které mohou snadno vniknout do ventilu. Funkčnost pojistných ventilů prověřte před každým vařením.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *