Indukce v kuchyni: Indukční vaření pro začátečníky

Indukční vaření patří mezi nejmodernější a nejúspornější způsoby přípravy jídel. Kromě obrovské úspory elektrické energie, oceníte především neuvěřitelnou rychlost ohřevu, naprosto bezpečný provoz, jednoduché ovládání i snadnou údržbu varných desek…

Ovládání indukčních desek

Indukční desky se ovládají velmi snadno, zpravidla pomocí dotykových senzorů.

Bývají vybaveny minutkou, některé mají časovač, abyste mohli nastavit čas, po který má varná zóna fungovat. Velmi praktické jsou vařící a pečící senzory. Na vařícím senzoru lze nastavit i devět automatických programů na přípravu předvoleného typu pokrmu např. přípravu těstovin, brambor, rýže, knedlíků, zeleniny, ohřev mléka, smažení. Indukční desky se umějí samy vypnout třeba v okamžiku, kdy se vyvaří voda, pokud se na varné ploše objeví cizí předmět nebo jestliže něco odložíte na „ovládací pole“. Ti, kteří odbíhají k telefonu nebo k postýlce, uvítají funkci pauza/stop na hlavním senzorovém vypínači.

Jak fungují?

Indukční varná deska využívá jako zdroj tepla indukci elektromagnetických proudů v kovové ploše. Teplo je vytvářeno přímo ve dnu hrnce nebo pánve a tím je zajištěna minimalizace tepelných ztrát a minimální ohřev okolí plotny. Samotná plotna není přímo ohřívána, zahřívá se pouze sekundárně od horkého dna nádoby, proto varná plocha rychleji chládne a je tak minimalizováno spálení při náhodném doteku.

 

Výhody indukčního nádobí

  • Podstatná úspora energie – ušetříte až 50 % elektrické energie
  • Rychlost – dva litry vody uvede do varu za čtyři minuty
  • Bezpečnost – ohřívá se pouze nádobí, nikoliv deska. Nehrozí nebezpečí požáru zaviněného manipulací s otevřeným ohněm a nehrozí nebezpečí popálení.
  • Snadná údržba – povrch stačí setřít vlhkým hadrem, nehrozí připálení vyvřelé tekutiny.

Jaké nádobí je vhodné?

Používané nádobí je klíčové. Indukční varné desky ohřívají pouze nádoby z feromagnetických materiálů, nádobí musí být jednoduše kovové, a jestli vlastníte správnou sadu varných nádob, zjistíte jednoduše – přiložíte ke dnu nádoby magnet. Pokud magnet drží, máte vyhráno, nádoba je z vhodného materiálu. Maximálně vyhovující budou hrnce a pánve ze železa, litiny, magnetického nerezu a samozřejmě nádobí přímo určené k indukčnímu vaření – indukční pánve, indukční hrnce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *