Mých top pět kuchyňských pomůcek 

Představím vám mých pět nejdůležitějších kuchyňských pomůcek, které používám několikrát týdně. Bez nich bych byla v kuchyni ztracená. Nestačí jenom umět vařit. Stále ještě zbývá mnoho drobných nezbytností, které (pokud je vyberete rozvážně) výrazně ulehčí práci. Hodně jich na jednom místě nabízí https://bonio.cz/. Osobně se snažím nakupovat jen užitečné předměty, do kuchyně mi rozhodně nesmí žádné serepetičky a lapače prachu. 

Nechci mít kuchyň zavalenou zbytečnostmi. Už nikdy nechci zažít tu bezradnost, když musím vyskládat obsah celé linky ven a zase zpátky. A přitom doufat, že najdu to, co potřebuji. Do kuchyně mi tedy nesmí žádné ozdobné slánky, stohy brček, hromady plastových dóz, které použiju jednou za rok, nebo moderní vychytávky typu „kráječ melounu“. 

O některých kuchyňských pomůckách vůbec netuším, k čemu jsou a proč bych je vlastně měla mít doma. Ono je to ale tak snadné… Ocitnete se v domácích potřebách, kde vidíte tolik nablýskaných předmětů, které svádějí ke koupi! Šup s nějakým tím lákadlem do košíku a už máte doma třeba oddělovač bílků od žloutků! Neznám domácnost, kde by alespoň jedna věc neležela ladem, ať už to byla neuvážená koupě, nebo „danajský“ dar. Zeptejte se sami sebe: Opravdu ty vychytávky všechny potřebujete? A také přemýšlejte, než podobně nesmyslným kuchyňským doplňkem někoho obdarujete. Opravdu ten předmět využije? Co bych s ním na jeho místě dělala já? Vždyť i písmo praví: Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim! Spoustu užitečných tipů, které vám pomohou vybavení kuchyně uspořádat a udržet v něm pořádek, najdete zde.

A tady je mých pět nezbytností. Přidám k nim pár hrnců, pánví, samozřejmě talíře, kvalitní nože, příbory a s minimem zvládnu vykouzlit mnoho. Určitě jsem na některé zapomněla, jako například na praktický odpadkový koš a další, o kterých se zmiňuje tento článek.

1. Hmoždíř

Nic nevoní lépe než čerstvě nadrcené koření. Bez něj si nedovedu představit bylinkové máslo nebo pesto. Hmoždíř mám litinový. Je to historická záležitost zděděná po prababičce. Litinovým hmoždířům se tehdy říkalo „náhražkové“, protože během první světové války je lidé dostávali výměnou za mosazné. Z mosazných se potom vyráběly výstelky do kanónů. Litinový hmoždíř je stará klasika. Na prášek rozmlátí opravdu všechno. 

2. Tyčový mixér

Zimní večery si nedovedu představit bez polévky z červené čočky. Orestuju nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájené batáty. Okořením mletým koriandrem a trochou skořice. Zaliju zeleninovým vývarem a přidám předem namočenou červenou čočku. Povařím do změknutí, nechám vychladnout a část rozmixuju tyčovým mixérem. Potom polévku opět zahřeju a dokořením podle chuti. Výborné je například chilli nebo čubrica. 

3. Brousek na nože

Tupé nože- největší neštěstí. Vytáčí mě, když chci ukrojit kus chleba a ono to nejde. Tupý nůž je za trest. Nože ukládám v dřevěném bloku. A kdybych už měla myčku, tak bych je tam nedávala.

4. Bambusové utěrky

Bambusové utěrky jsou příjemné, sají lépe než bavlna a dobře přilnou k povrchu, který chci utřít. Jsou odolné vůči usazování bakterií, nezapáchají a rychle schnou. Dlouho vydrží a snášejí i praní za vysokých teplot.

5. Lis na citrusy

Každý rok se nemohu dočkat března. Protože březen je měsíc červených pomerančů. Červený pomeranč je jedna z nejkvalitnějších odrůd pomerančovníku. Jejich domov se nalézá pod sicilskou Etnou. Červené pomeranče obsahují anthocyaniny, které jsou odpovědné za jejich jedinečný vzhled a jsou lidskému zdraví velmi prospěšné. Čím více anthocyaninu pomeranč obsahuje, tím je jeho barva tmavší. Šťáva z červených pomerančů obsahuje velké množství vlákniny a hlavně vitamínu C. Připravuji z nich smoothie a sorbety.

A bez čeho se v kuchyni neobejdete vy?

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *