Jako Češi rozhodně nejsme odborníci na přípravu kávy, pokud nemáme kávovar. Donedávna nám stačil „turek“ a „nesko“. Doposud se tyto dvě naše základní kávy podávají v noname letních stáncích, kempech a mnoha hospodách po celé zemi. Avšak časy se díkybohu mění.
S tím, jak jsme po revoluci začali více cestovat a poznávat chutě západních zemí, zjistili jsme, že káva může mít mnoho podob. Jako houby po dešti u nás začaly vznikat kavárny nabízející capuccino, espresso a podobně. Já mám například kavárenské prostředí velmi ráda, ale kavárny moc nenavštěvuji. Určitě ne každý den. Ale kávu každý den piji: ráno ke snídani, v práci i doma. Kdo se nechce spokojit s „neskem“ a „turkem“ jako já, má naštěstí hodně možností, jak si dobrou kávu připravit i v domácích podmínkách. U mě v kuchyni najdete všechny tři níže zmiňované přístroje a věřte, nebo ne, ani jeden z nich nezahálí! Vy si také můžete přípravu dobré kávy usnadnit nákupem na https://anill.cz/.
Moka konvička – Italové prostě vědí!
Když jsem byla v Itálii, dovezla jsem si malou moka konvičku, ze které jsem byla naprosto nadšená. Udivilo mě, že v Itálii je to jedno ze základního vybavení v každé kuchyni, zatímco my tady u nás vůbec nemáme o její existenci ponětí. O tom, jak moc je moka konvička v Itálii oblíbená je patrné například z tohoto článku.
Dnes už je to u nás samozřejmě jinak, mnoho českých domácností si bez své moka konvičky nemůže představit žádnou snídani. To vím, protože téměř všichni mí známí ji mají. A kdo ji nemá, vlastní kávovar, což je absolutní paráda.
V moka konvičce si můžete udělat výbornou silnou kávou, jejíž vynikající chuť podpoříte čerstvě umletými kávovými zrnky. Ráno mě probere a provoní celou kuchyň, po obědě se díky ní opět mohu soustředit na svou práci a někdy večer donutí mé oči ještě chvíli sledovat monitor. Kávu v ní uděláte během dvou minut!
French press – turek bez lógru
Dalším velice jednoduchým vynálezem, který si oblíbí především milovníci již zmíněné turecké kávy, je french press. Získáte v podstatě turka, na kterého jste zvyklí, ale bez lógru. Skvělá věcička, kterou jsem si domů také pořídila. Káva z french pressu je o něco slabší než z moka konvičky, ale mnoha lidem vyhovuje více. I já si několikrát v týdnu s radostí takovou kávu dopřeji.
Pokud milujete kávu, stejně skončíte u kávovaru
Moka konvička i french press představují levnou záležitost, kterou si může dovolit dneska opravdu každý. Pro opravdové fajnšmekry to však asi stačit nebude. Ti si pravděpodobně rádi připlatí za profesionální kávovar. O různých typech kávovarů jsem se dozvěděla zde.
Upřímně řečeno, nemusíte být ani zmíněný fajnšmekr, jen prostě můžete mít rádi kávu, kterou servírují v kavárnách. Nebudu vám nic nalhávat: i já jsem k tomu dospěla. Když za mnou chodívaly kamarádky a nabízela jsem jim silnou nebo slabší kávu, vždy odvětily, že měly před chvílí skvělé capuccino nebo latté, a kávu u mě si už nedaly, vůbec je nelákala. Trochu jsem přemýšlela, potom trochu víc a nakonec mi došlo, že bych si také vlastně někdy dala radši napěněné capuccino než turka bez lógru. A bylo vyřešeno. Dnes si návštěvy dávají kávu u mě, protože je stejně dobrá jako z kavárny za rohem a navíc ji mají zadarmo. A já jsem se na ní stala docela závislou.
Všem z vás, kteří přemýšlejí o nákupu kávovaru, rozhodně doporučuji neváhat a prostě si ho koupit. Je to otázka maximálně několika tisíc, můžete si pořídit i levnější, menší kávovary. Existují takové, které vám sami namelou zrna a připraví opravdu exkluzivní kávu. Ale ani takové druhy, do kterých dáváte kupované kapsle, neprodukují špatné nápoje. Záleží na vašich preferencích, penězích a také stylu. Nejlepší je samozřejmě nekupovat zajíce v pytli, ale vybrat si na základě vlastních zkušeností. To znamená jediné: všude, kde od teď budete, monitorujte kávovary a ochutnávejte!